gedrag

Drijft het gedrag van je hond je tot wanhoop?


Een gediplomeerd kynologisch gedragstherapeut kan in deze gevallen vaak uitkomst bieden.
Wacht niet te lang en neem contact op met Coachjehond.

 

 • hond-met-trainer Een gedragstherapie start met een consult van ongeveer 1,5 uur. Enkele dagen voor het consult vul je een vragenformulier in. Aan de hand van dit formulier probeer ik tijdens het consult d.m.v. observaties en gedragstesten een goed beeld te vormen van de situatie. Samen formuleren we duidelijke en reële doelstellingen.
  Aan het eind van het consult spreek ik het advies met je door. Soms bestaat dit uit aanpassingen van de situatie, soms uit training.

  Omdat de relatie en manier van aansturen van je hond een belangrijk onderdeel is in de omgang met je hond, kijken we ook welke manier van aansturen bij de hond en jou als begeleider past. Wat de voor- en nadelen zijn en of er impact is op het gedrag van de hond. Meestal gaat om een combinatie van technieken.
  De samenvatting krijg je d.m.v. een uitgebreide adviesbrief of trainingskaart.
 • Een gedragsconsult kost € 123,50 incl. btw. Buiten Lisse wordt een kilometervergoeding gerekend van 30 ct/km. Om gedrag te kunnen veranderen zijn er doorgaans 2 tot 4 aanvullende privélessen nodig. Deze kunnen aan huis, op de hondenschool of op een buitenlocatie gegeven worden. Dit is afhankelijk van het probleem. Een privéles duurt 45 minuten en kost € 46,25.
 • dierenarts met hond Omdat in aantal gevallen een medische oorzaak meespeelt bij het probleemgedrag van een hond, kan het zijn dat ik u doorverwijs naar uw dierenarts. Soms is direct overleg tussen een kynologisch gedragstherapeut en een dierenarts raadzaam. Daarvoor is vooraf uw toestemming nodig. Op verzoek kan de adviesbrief ook naar de dierenarts gestuurd worden.
 • Met het advies kunt u in een aantal gevallen zelf aan de slag en hebben we na 3 tot 4 weken de telefonische afspraak om de situatie te evalueren. Deze evaluatie is kosteloos. Mocht er na het consult individuele training nodig zijn, dan maken we een afspraak op de locatie waar we het gedrag het beste kunnen trainen. Afhankelijk van de leerfase waarin de hond zit, trainen we bijvoorbeeld:

  - in een prikkelarme omgeving zoals een trainingshal
  - bij u thuis
  - in een duingebied
  - in een hondenlosloopgebied
  - tijdens een hondentraining, zodat u in een gecontroleerde groep honden, uw eigen hond een stap verder kunt helpen.

  De locatie, frequentie en setting bepaalt u dus helemaal zelf. Het is mijn taak u te adviseren en te begeleiden bij uw trainingen.

Wilt u aan de slag met het probleem?

Vul dan vandaag nog het aanvraagformulier in. Coachjehond neemt zo snel mogelijk contact met u op

Consult aanvragen

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen?

 • TP006Blaffen is hondentaal. Door te blaffen geeft een hond aan wat hij wel of niet wilt. Maar soms blaft een hond wel heel veel. Misschien gromt uw hond er wel bij, of hij springt naar de ander toe. Dit kan voor alle partijen heel vervelend zijn.

  Als dit gedag storend wordt, is het dus tijd om er iets aan te doen. Allereerst is het belangrijk te weten waarom een hond zoveel blaft, wat de hond met het blaffen eigenlijk wil zeggen. Een hond kan bijvoorbeeld blaffen of uitvallen naar een andere hond, een jogger of fietser of zelfs naar auto's en boten om deze weg te jagen, omdat de hond bang is, omdat het hem iets oplevert. Of omdat een hond zin heeft in een 'spelletje'. Dit is natuurlijk onacceptabel gedrag en zal gestopt moeten worden voordat er ongelukken gebeuren. 

  Het achterhalen van de redenen en andere factoren die meespelen is het voornaamste doel van het consult. Als de redenen boven water zijn kunnen we gericht aan de slag, zodat u omringende factoren kunt ondervangen en het blaffen van uw hond kunt ombuigen naar acceptabel gedrag.

 • TP009 Heeft u twijfels over gedrag van uw hond naar kinderen? Speelt uw hond ruig of is hij gespannen als er een kind in de rondte loopt of kruipt? Neem geen risico!

  Jaarlijks worden er 1700 kinderen naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gebracht vanwege een hondenbeet. Het merendeel van de kinderen wordt in het gezicht gebeten door de eigen hond en heeft de begeleider het niet duidelijk zien aankomen. Toch laat een hond gemiddeld 15 signalen zien in de minuut voorafgaand aan de beet, signalen waarmee hij aangeeft de situatie niet aan te kunnen. Sommige honden geven zelfs meer dan 30 signalen af.

  Kinderen zijn in de groei van hun leven en verdienen het niet om in deze gevoelige periode een nare ervaring op te doen.

  Door de lichaamstaal van uw hond te leren lezen weet u waarop u moet letten in het begeleiden van uw hond en kinderen. U creëert een veilige situatie. Het beste voor alle partijen!

 • TP010 Dagelijks terugkerende ergenissen kunnen ervoor zorgen dat u bijna ongemerkt de leuke dingen met uw hond gaat vermijden. Terwijl u misschien wel die heerlijke strandwandeling voor ogen had toen u uw hond in huis haalde! Na een consult kunt u zelf, of onder begeleiding aan de slag om op een leuke manier die dingen te ondernemen die u belangrijk vindt. Gewoon, tijdens de dagelijkse wandelingen die u nu al heeft. 

  Ook kunt u mijn advies inschakelen als uw hond heel druk is, in huis, buiten of juist allebei. We maken verschil tussen overactief en hyperactief gedrag en inventariseren de mogelijkheden en methodes die bij u en uw hond passen.

 • TP007Agressie kent vele uitingen: van licht verstarren tot een heftige uitval. Hoe het ook genoemd mag worden: spanning rondom de etensbak, voertjes, speeltjes en mand enzovoorts zorgt voor onveilige en onprettige situaties.

  Wilt u uw hond leren dat het allemaal niet zo spannend hoeft te zijn? Wilt u weten hoe het zit met dominantie en het verdedigen van voer? Maak dan een afspraak voor een consult en ervaar hoe u dit gedrag bij uw hond kunt ombuigen. Zodat ook úw hond ontspannen met een kluif in de rondte kan lopen!

 • TP008Wat als uw hond angstig is? Troosten of juist niet? Wat is het verschil tussen angst en onzekerheid? Is er iets aan te doen? 

  Angst heeft doorgaans een grote impact op het leven van een hond en kan zelfs tot lichamelijke klachten leiden. Maar andersom kan ook: lichamelijke klachten waarna de hond zich angstig gaat gedragen. Daarom vind ik het belangrijk om stil te staan bij de omliggende factoren van angst. En bovenal om te kijken welk type angst er precies speelt en welke begeleiding daar het beste bij past.

 • TP013Laat uw hond de hele buurt weten dat u weg bent? Blaft, jankt of sloopt uw hond in uw afwezigheid?

  Niet alle honden blijven immers rustig als de baas van huis is. Sommige honden moeten gewoon leren om rustig te blijven en vertrouwen te hebben als ze alleen achter gelaten worden. Bij andere honden spelen er onderliggende oorzaken mee, die ervoor zorgen dat de hond onrustig, vocaal of zelfs onzindelijk is. 

  Hoe dan ook: elke hond moet wel eens alleen thuis blijven en daar is niets mis mee. Leer het uw hond! Daar hebben u, uw hond én uw buren profijt van!

 • TP011Plast of poept uw hond in huis? Blijf er niet te lang mee tobben! Onzindelijkheid kan veel frustratie opleveren, het maakt er de situatie niet eenvoudiger op.

  Dit probleem kan complex zijn, maar is het heus niet altijd. Om direct een goede inschatting te maken, kan het zijn dat ik u vraag om een log bij te houden. Of om video-opnames te maken. Vaak is een medisch onderzoek nodig om een aantal zaken uit te sluiten.

  Kortom, niet iets waar u te lang mee moet wachten. Trek tijdig aan de bel, vul het contactformulier in zodat we samen kunnen kijken waarom uw hond onzindelijk is en hoe u dit kunt oplossen.

 • TP012 Laat uw hond ander afwijkend of ongewenst gedrag zien? Rent uw hond schaduwen of lichtjes achterna of misschien zijn eigen staart? 


  Wacht niet totdat het gedrag ingesleten is en een vast patroon geworden is. Hoe eerder u het gedrag stopt, hoe sneller u het probleem opgelost kunt hebben.

Kies altijd voor een gekwalificeerd gedragstherapeut

Kies altijd voor een gekwalificeerd gedragstherapeut

Sonja Verhoef is SPPD geaccrediteerd hondengedragstherapeut. Haar gedragsconsulten worden vergoed door de meeste dierenverzekeraars

Lees verder

Sonja Verhoef Hondentraining

KvK-nummer 56452179
BTW-nummer NL 1837 832 19B01
IBAN NL18RABO0174109784
BIC RABONL2U
   
Certificering Alpha, Martin Gaus, BAT
Accreditatie SPPD
Aangesloten bij Fed. Hondensport Ned.